Studentenvereniging CREAS

Het verschil tussen studeren en student zijn

Het AC: Zij zorgen voor alles wat er te doen is in en met CREAS. En staan voornamelijk bekend om hun gekke dinsdagavondactiviteiten. Het AC besteedt ook activiteiten uit, zo nodigen zij verbanden / collega verenigingen uit om een avond te organiseren en coördineren zij de mensa’s, en zorgen zo dat er regelmatig gezellig gegeten wordt in de soos. Daarnaast verzinnen zij van tijd tot tijd ludieke acties.

Hoe ze dat allemaal doen? Heel simpel, ze komen wekelijks bij elkaar, voor een brainstorm met allemaal gekke ideeën of een vergadering om alles in goede banen te leiden.

Binnen het AC bestaat een doorgaande lijn die doorgegeven wordt van commissie hoofd naar commissie hoofd, daarbij is er elk jaar de ruimte voor diens persoonlijke inbreng en visie. hierdoor hebben we dus altijd een programma dat bij de tijd past. Bij het AC komen is niet moeilijk, met enthousiasme en een aanmelding ben je er vaak al.

De introductiecommissie: Elk jaar heeft CREAS aan het einde van de zomervakantie weer een super gezellige introductieweek. Deze wordt georganiseerd door de introductiecommissie. De commissieleden zorgen er ieder jaar voor om de introductieweek in goede banen te laten verlopen.

De introductieweek begint altijd op een maandagochtend, waar ze een stad-dag organiseren waarbij de introfantjes elkaar en de stad leren kennen, tot net voor het avondeten. Van maandagavond tot en met donderdagmiddag zorgen ze voor een leuke dagindeling die gevuld worden met activiteiten die georganiseerd worden door andere commissies of disputen. Ook regelen ze iedere dag het eten en zorgen ze ervoor dat de bar op locatie maar liefst 24 uur per dag open is!

De introductieweek zet je natuurlijk niet zomaar even in elkaar. Al vanaf het begin van een nieuw bestuursjaar wordt de introductiecommissie aangesteld en gaan ze aan de slag. Om de week komt de commissie bij elkaar om te vergaderen en ze gaan opzoek naar een leuke locatie en de nodige sponsoren. Ook kiezen ze een leuk thema die toegepast wordt op de flyer, de introshirts, de aankleding van de locatie en het eindfeest en voor thema gerelateerde activiteiten.

De introductiecommissie is natuurlijk verantwoordelijk voor de introductieweek, maar er gaan altijd veel leden mee die ergens wel een handje mee helpen zoals een bardienst draaien of helpen in de keuken. Ieder jaar is de introductieweek weer super gezellig vol met leuke activiteiten, veel drank en lekker feesten!

De promotie commissie: zorgt voor het promoten van CREAS. Één keer per maand wordt er een feest georganiseerd door promo waar een heel aantal studenten op af komen en een goede sfeer hangt! Maar de commissie zorgt bijvoorbeeld ook voor de kledinglijn, is aanwezig op Open-Dagen, organiseert speciale ledenavonden/mensa’s en probeert alle promotiemiddelen te benutten (zoals speciale acties voor het bedrukken van aanstekers/stickers, het staan op beurzen, stukjes schrijven voor de pers en voor studentenwebsites). Al met al: het bekender maken van CREAS in Arnhem en omgeving en het ondersteunen van het verenigingsgevoel!

Hoe doen we dat? Met actieve CREAS-leden die allemaal andere kwaliteiten hebben, maar allemaal in ieder geval één gemeenschappelijke interesse hebben: Onze vereniging!

De zeilcommissie: Elk jaar gaat CREAS rond mei een weekend zeilen. Dit weekend wordt georganiseerd door de zeilcommissie. Deze commissie bestaat meestal uit 2 leden: een Chef Land en een Chef Water. De zeilcommissie zorgt voor een locatie, boten en natuurlijk een gezellig programma! Er wordt niet alleen gezeild, er worden ook andere activiteiten georganiseerd, maar dat blijft altijd een verrassing. Dat mogen jullie zelf ervaren! Per boot gaat er een schipper en een ervaren zeiler mee. Als je niet van zeilen houdt, kun je je ook prima vermaken aan wal. Er zijn namelijk elk jaar wel leden die aan wal blijven en… Er zijn ook leden die van luxe houden en op eigen kosten een motorboot huren.

Meestal gaan we naar Friesland of Zeeland. In beide provincies hebben we tot nu toe in mooie accommodaties gezeten, waar we ons altijd prima vermaken!

Als zeilcommissie sta je er niet alleen voor. Er wordt namelijk van iedereen verwacht dat zij een handje meehelpen tijdens het weekend. Bijvoorbeeld een bardienstje draaien of mee helpen in de keuken. Tijdens het weekend is de zeilcommissie verantwoordelijk voor een goed verloop van het weekend en staat zelf meestal niet achter de bar of in de keuken. Het zeilweekend is elk jaar weer een groot succes!

De kluscommissie: De leden van de Kluscommissie zijn de eersten die met een hamer aan komen stormen zodra er iets in de sociëteit gerepareerd moet worden of aan zijn einde komt (of moet komen). Door regelmatig onderhoud probeert de commissie problemen te voorkomen. Verder proberen zij de soos (technisch) te verbeteren.
Tot slot zullen zij iedere mogelijkheid aanpakken om de sociëteit nog mooier te maken!

Gereedschap van de commissie:
-Duct tape
-Creativiteit
-Bier
-Bijdehandheid

De redactie: In maart 1992 begon ons verenigingsblad naamloos. De leden mochten destijds zelf namen insturen naar de toen nog 7 koppen tellende redactie. De eerste officiële naam die ons boekje kreeg was echter nog steeds niet ‘de VolksCREAnt’ maar werd: ‘CREAS-je-me-nou’. Deze naam werd overigens pas in de maand juni van dat zelfde jaar ingezonden door Dhr. F.L.F. Beekman. Ook kreeg het studentenblad een eigen boegbeeld in de vorm van Ronnie Droncken. Het flamboyante gelaat van deze persoon heeft tot december 1994 dan ook iedere cover van ons boekje gesierd. Ook kennen voornamelijk de oudere leden onder ons Ronnie waarschijnlijk nog wel van de eerste CREAS lustrum almanak, waar hij ook de hoofdrol in speelt.

Begin 1995 werd het roer echter radicaal omgegooid. Onder leiding van Zwoep van Woesink moest blijkbaar alles anders. En dat lukte perfect! Er werd van het oorspronkelijke A5 boekje afgestapt en er kwam een A4 stencil formaat voor terug. Dit zal te maken hebben gehad met de pagina indeling die ook veranderd werd. De lay-out werd omgezet naar die van een echte krant, en Ronnie Droncken kreeg daarin alleen nog een eigen column. De meest drastische verandering die destijds doorgevoerd werd is de naamsverandering. Deze werd toen veranderd in de huidige naam ‘de VolksCREAnt’.

Zo bleef ‘het CREAntje’ zoals het orgaan al snel werd genoemd tot eind 2000 eigenlijk relatief ongewijzigd. Dhr. H. Veldkamp bracht hier echter verandering in toen hij als hoofdredacteur het roer overnam. Het A5 boekje kreeg zijn rentree. De techniek is al deze jaren natuurlijk ook niet achter gebleven. Al werd het eerste CREAntje nog ‘gestencild’ op een kopieerapparaat, de invloed van tekstverwerkingsprogramma’s begon steeds meer invloed te krijgen. De lay-out van het ‘de VolksCREAnt’ is vanaf dit moment dan ook volledig in een computerprogramma gezet.

In de daaropvolgende jaren is het spreekwoordelijke stokje nog vele malen overgedragen aan nieuwe redacteuren die allen een eigen draai gaven aan het uiterlijk van het boekje. De computers en de programmatuur verbeterden, zo ook het uiterlijk van het ‘CREAntje’. Maar nooit meer zo drastisch als in 1995 of 2000. Al met al hebben deze kleine aanpassingen geresulteerd in de huidige lay-out. Nog steeds zijn er grote overeenkomsten te ontdekken met het oorspronkelijke ontwerp geïntroduceerd in 1995. Zo is vooral de colofon opvallend ongewijzigd gebleven.

Elke maand, elf keer per jaar, ging er een uitgave ter perse die vervolgens door de drukker direct verstuurd word. Al vier lustra lang een met liefde samengesteld document onlosmakelijk verbonden met CREAS. In 2013 hebben wij wederom een aanpassing gemaakt. Vanaf nu wordt het CREAntje vier keer per jaar, elk seizoen, naar de leden gestuurd in de vorm van het vertrouwde papieren A5 CREAntje.

Goedkope verhuizingen uitgevoerd door ervaren verhuisbedrijven